Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeumpedagógia-ELŐADÁSOK

RÁDAY MÚZEUM KECSKEMÉT
 
A magyarországi ötvösművészet történetének, fejlődésének kutatása és a hozzáértő műbírálatok, szakszerű elemzések és jövőbeni feladataival való foglalkozás Kőszeghy Elemér: Magyarországi ötvösjegyek a középkortól 1867-ig. Merkzeichen der Goldschmiede Ungarns von Mittelalter bis 1867;
Mihalik Sándor: Az ötvösség. In. Ráth György: Az iparművészet története III. és még egy néhány szakmatörténeti jegyzettel – néprajztudomány területéről – nagyjában-egészében abba is maradt.
   Az azóta eltelt időszakban, és a II. világháborút követő évtizedekben a hazai művészettörténeti oktatás figyelme, és tananyaga a grafikával, festészettel, szobrászattal, építészettel (esetleg kerámiával) ki is merült.
…kincsképző szerepet láttak benne, de sajnos mást is. Politikai céllal, egy nép, egy nemzet eredetét, származástudatát is befolyásolta, mert az ötvösség fémművesség igazolta leghitelesebben. Természetesen a régészeti leleteink a múzeumok raktárának legmélyére, pincékbe kerültek.
   A felnövekvő nemzedék szinte semmit sem tud az ötvösművészetről, mert nem került be, sem a szakközépiskolai, sem az egyetemi művészettörténet tananyagába, melyet ma már szándékosnak is vehetünk. Eredetünket a politika más úton határozta meg!
A múzeumpedagógia adta lehetőséggel élve az előadások ezt a hatalmas űrt próbálják kitölteni!
 
Kapcsolódó irodalom:
Ötvös Nagy Ferenc: Ötvösművészet A kezdetektől napjainkig, Scolar Kiadó, Bp. 2011
Ötvös Nagy Ferenc: Zománcművészet A kezdetektől napjainkig, Scolar Kiadó, Bp. (megjelenés éve, 2014)
 
 

Cikkek

VÁLASZTHATÓ TÉMAKÖRÖK /Klikk a Teljes bejegyzés-re/

2013.03.03

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Múzeumpedagógia-ELŐADÁSOK | Hozzászólások: 0