Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZOMÁNCMÍVESSÉG

1997.11.20

Kép Ötvös Nagy Ferenc, a hazai zománcművesség egyik legkiemelkedőbb alkotója több évtizedes tapasztalatát összegezte Zománcmívesség című könyvében. A mű hiányt pótol a hazai könyvkiadás területén, hiszen közel száz éve jelent meg e lenyűgöző művészeti ággal foglalkozó részletes kiadvány.

A történeti áttekintés mellett, teljes alapossággal mutatja be a zománcozás folyamatát, kezdve a fém megmunkálá-sától a különböző zománctechnikákig. Segítséget nyújt ezek elsajátításában, bevezet már megvalósult alkotások készítési fázisába, ötleteket ad leendő művek kivitelezésére és nem utolsó sorban szakmai "titkokat" árul el. Mindezek megértését közel 350 ábra és fázisfotó segíti. Kedvcsinálóként a hazai zománcművészet legszebb alkotásainak művészi fotóiban gyönyörködhetünk. A legfontosabb: e könyvből elsajátíthatók a szakma mesterfogásai.

   Dr. Füzi Lászlónak a Forrás című folyóirat főszerkesztőjének soraival ajánljuk könyvünket a már kitanult és a leendő művészeknek, mestereknek, műkedvelőknek, a zománcozás iránt érdeklődőknek, a szép tárgyak és szép könyvek barátainak egyaránt: "Önéletrajznak, hiányos önéletrajznak neveztem azt a munkát, amely mögött Ötvös Nagy Ferenc személye áll. Ez a munka valójában azonban nem azért hiányos, mert nem szól szerzője személyes törekvéseiről, elképzeléseiről, csalódásairól, kísérletezéseiről, gyötrelmeiről és örömeiről, és arról az útról sem, emelynek bejárásával az ötvöszománc, a sodronyzománc és az a jour (áttört) zománc elismert művésze lett, hanem azért, mert csak az anyagról, az eljárásokról és a technikáról beszél, a műalkotás mibenlétének kérdését nem érinti, pedig erről is lenne-lehetne mondandója. Mintha költőink csak a nyelvről beszélnének, de a versről egyetlen szót sem szólnának. Úgy gondolom, ennek is megvan a magyarázata: Ötvös Nagy Ferenc ugyanis csak a taníthatót akarja megtanítani, ennek határán túllévőt rábízza arra, aki az általa leírt-megrajzolt úton hajlandó végigmenni. A tanítványoknak pedig már van kitől, van miből tanulni."

Budapest, 1997

A KÖNYV MÁR NEM KAPHATÓ KÖNYVESBOLTBAN, KERESSE AZ ANTIKVÁRIUMOKBAN...